maandag 10 maart 2014

Egbert Douwe: een echte nummer 1-hit?

Op 31 augustus 1974 stopte de zeezender Radio Veronica met uitzenden. Radio Veronica was niet alleen de best beluisterde radiozender uit die tijd, maar ook de zender die eigenaar werd van de Nederlandse Top 40 en die hitlijst wekelijks uitzond. Toen Radio Veronica stopte te bestaan, besloten DJ's Lex Harding en Rob Out de Stichting Nederlandse Top 40 in leven te roepen. Zodoende bleef de Top 40 bestaan en was de Top 40 niet meer in handen van een radiozender, maar van een partij die daar onafhankelijk van was en door middel van enkele regels meer structuur bracht in de 'Lijst der Lijsten'. Daardoor kwam een dubieuze situatie als in 1968, met nota bene Rob Out in de hoofdrol, niet meer voor.

Radio Veronica werd op 17 mei 1960 opgericht. De zender werd razend populair bij de jeugd wegens het draaien van de nieuwste popmuziek, een muziekstroming waar de jeugd vlak daarvoor kennis mee maakte. Op een gegeven moment besloot Radio Veronica een eigen hitlijst op te richten: de Veronica Top 40. De lijst werd geboren op 2 januari 1965, met "I Feel Fine" van The Beatles op nummer 1.

Ondanks dat de Top 40 in handen was van Radio Veronica, had die zender verder geen invloed op de lijst zelf. De Top 40 bestond namelijk simpelweg uit de 40 bestverkochte singles van die week. Singleverkoop gaf destijds een realistisch beeld van de populariteit van een single, aangezien internet, waar je vandaag de dag met diverse programma's de muziek kan draaien die je wil draaien, nog niet bestond. De Top 40 stond zodoende bekend als een betrouwbare hitlijst. Op 23 maart 1968 vond er echter een twijfelachtig moment plaats.

"Words" van The Bee Gees werd na drie weken van de eerste plaats afgestoten door "Kom uit de Bedstee M'n Liefste" van Egbert Douwe. Egbert Douwe was de artiestennaam van Rob Out, een DJ die bij Radio Veronica werkte. Radio Veronica stelde de Top 40 samen en zodoende zijn er vandaag de dag nog steeds twijfels. Was "Kom uit de Bedstee M'n Liefste" een echte nummer 1-hit of had Radio Veronica de hitlijst toen enigszins gemanipuleerd, om hun eigen diskjockey een nummer 1-hit te gunnen?

Vandaag de dag wordt de hitlijst uitgezonden door Radio 538, maar de Stichting Nederlandse Top 40 stelt de lijst samen. Radio 538 heeft geen zeggenschap over de Top 40, enkel de uitzendrechten. Zodoende kunnen dergelijke twijfels niet meer getrokken worden. Aangezien we vandaag de dag niet veel wijzer zijn geworden van de situatie in 1968 en "Kom uit de Bedstee M'n Liefste" lange tijd op nummer 2 stond in de Parool Top 20, de tegenhanger die door de publieke omroep (waar Rob Out niks mee te maken had) werd uitgezonden, was "Kom uit de Bedstee M'n Liefste" naar alle waarschijnlijkheid terecht een nummer 1-hit, maar twijfels zijn er nog steeds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten