maandag 23 december 2013

Classic Top 40: 8 juni 1985

De Europese première van de James Bond-film "A View to a Kill" komt steeds dichterbij en de titelsong, die op naam staat van Duran Duran, is hard op weg om een grote hit te worden. De top 10 is nog niet bereikt, maar dat podium lijkt een formaliteit. Om mee te doen om de bovenste plekken, heeft de plaat echter zeer veel concurrentie. De top 10 kent op nummer 4 namelijk al een nieuw gezicht in de vorm van Paul Hardcastle en hij vormt een gevaar voor de bovenste plekken. Verder scoort Gerard Joling zijn eerste top 10-hit, geeft het duo Modern Talking zijn voortreffelijke debuut een goed vervolg, maken twee leadzangers van een fameuze rockband hun entree in de Top 40, beleven drie andere acts hun debuut en één act scoorde zijn zeventiende hit. Dit is de Top 40 van 8 juni 1985

De top 10 ziet er als volgt uit:
(deze week; vorige week; aantal weken; artiest - titel)
dw
vw
aw
artiest - titel
1
1
8
Simple Minds - Don't You (Forget About Me)
2
3
9
Bruce Springsteen - Dancing in the Dark
3
2
11
USA for Africa - We Are the World
4
13
4
Paul Hardcastle - 19
5
4
10
Tears for Fears - Everybody Wants to Rule the World
6
7
6
Alison Moyet - That Ole Devil Called Love
7
10
5
Mary Jane Girls - In My House
8
8
6
U2 - The Unforgettable Fire
9
11
5
Modern Talking - You Can Win If You Want
10
16
3
Gerard Joling - Love Is in Your Eyes

Simple Minds staan daarmee voor de tweede week op nummer 1 met "Don't You (Forget About Me)". Concurrentie hebben ze van Bruce Springsteen, die met "Dancing in the Dark" beduidend beter scoort dan vorig jaar. Toen bleef de plaat steken op #31 en nu lijkt hij misschien op weg om diezelfde plek als piek te krijgen, maar dan zonder het eerste cijfer. Springsteen moet wel opschieten, want Paul Hardcastle beleeft een voortreffelijk debuut met "19". Drie weken geleden kwam de plaat op #40 binnen, maar met reuzestappen is inmiddels de vierde plaats gehaald. De langgenoteerde platen in de top 10, "We Are the World" van USA for Africa en "Everybody Wants to Rule the World" van Tears for Fears, zijn nog altijd in de top 5 te bewonderen, maar lijken richting uitgang te gaan door de opmars van nieuwe hits. "That Ole Devil Called Love" van Alison Moyet gaat moeizaam omhoog van #7 naar #6, de Mary Jane Girls komen steeds hoger en beleven een meet dan verdienstelijk debuut met "In My House". U2 staat nog altijd op #8 met "The Unforgettable Fire" en lijkt daarmee het persoonlijk record (#8 met "Pride (In the Name of Love)" in 1984) niet te verbreken. De twee onderste plaatsen in de top 10 zijn weggelegd voor nieuwe hits. "You Can Win If You Want" van Modern Talking stijgt van #11 naar #9 en daarmee is na #4-hit "You're My Heart, You're My Soul" ook de tweede hit van het Duitse duo een top 10-hit. Onder Modern Talking beleeft Gerard Joling, die bekend is geworden als deelnemer aan de Soundmixshow, zijn top 10-debuut met "Love Is in Your Eyes".

Drie nieuwe top 10-hits betekent drie platen die de top 10 moeten verlaten. Deze week zijn dat "Rhythm of the Night" van DeBarge, "The Summertime" van BZN en "Cry" van Godley & Creme. Orchestral Manoeuvres in the Dark hoopt met "So in Love" in de voetsporen te stappen van "19" van Paul Hardcastle. Tot nu toe lukt dat, want na de binnenkomst op #40 van vorige week stijgt "So in Love" deze week naar #24. Volgende week zou "So in Love" dan naar #13 moeten stijgen en de week daarna is de vierde plaats een feit. Of dat daadwerkelijk gebeurt, is hoogst onwaarschijnlijk.

Op nummer 27 komt Trafassi binnen in de Top 40. De Surinaams-Nederlandse band, waarin Edgar "Bugru" Burgos de leadzanger is, is sinds 1981 actief. Bugru is een neef van Lieve Hugo, die leadzanger was van The Happy Boys. Die band werd uitgenodigd om op te treden in Suriname tijdens het onafhankelijkheidsceremonie op 25 november 1975, maar tien dagen daarvoor overleed Lieve Hugo plotseling op 40-jarige leeftijd. Van 1977 tot 1980 was Bugru actief in die band en in 1981 richtte hij Trafassi op. Die band staat nu voor het eerst in de Top 40 met "Wasmasjien", een bewerking van "Wasmachien" van Macario Prudencia. "Wasmasjien" is op #27 de klapperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr van de week.

Vijf plekken lager komt een ervaren Top 40-artiest binnen. Zijn naam is David Bowie, hij debuteerde in 1969 met "Space Oddity" en hij brengt nu de derde single van het album "Tonight" uit, na "Blue Jean" en de titeltrack. Tussendoor werd "This Is Not America" een nummer 1-hit, maar die single staat op het album "The Falcon and the Showman" van Pat Metheny Group. "Loving the Alien" komt binnen op #32 en de zeventiende Top 40-hit voor David Bowie is realiteit geworden.

The Cool Notes debuteren op #34 met "Spend the Night". De zevenkoppige Britse popgroep werd opgericht in 1979 en bereikte dit voorjaar de elfde plaats met "Spend the Night". Het was de eerste hit van The Cool Notes die de bovenste veertig haalde, nadat "You're Never Too Young" en "Forgot" enigszins flopten. Nu is Nederland dus aan de beurt.

De rockband Roxy Music werd in 1971 opgericht, ging in 1976 uit elkaar, kwam in 1979 weer bij elkaar en werd weer opgeheven in 1983. Leadzanger Bryan Ferry en saxofonist Andy Mackay maakten al die momenten mee. De leadzanger maakte al in 1973 zijn debuut met "A Hard Rain's A-Gonna Fall" en in 1976 scoorde hij zijn grootste hit met "Let's Stick Together", dat de vijfde plaats haalde. Tot 1977 had hij nog drie andere hits zonder zijn bandmaten, waarna hij tussen 1979 en 1983 weer hits scoorde als leadzanger van Roxy Music. Nu die band wederom uit elkaar is, heeft de inmiddels 39-jarige Ferry het soloalbum "Boys and Girls" uitgebracht. De eerste single daarvan is "Slave to Love" en die plaat is inmiddels een top 10-hit geworden in Groot-Brittannië. In Nederland komt de ballad binnen op #37.

Op #38 maakt Steve Allen zijn debuut met "Letter from My Heart". Allen is een Britse zanger die in eigen land nog niet zijn debuut heeft gemaakt, maar inmiddels wel in Nederland.

De leadzanger van Roxy Music komt binnen op #37, de leadzanger van The Eagles op #39. Het gaat hier om Glenn Frey, die dit voorjaar de twaalfde plaats bereikte in Engeland met "The Heat Is On". De soundtrack van "Beverly Hills Cop" komt binnen op #39 en het is de eerste solohit voor Glenn Frey.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten